04 September 2010

Kuih Tako




Ini adalah salah satu menu berbuka ros sekeluarga hari ni ya..erm apa lagi kuih tako lah ya..erm..sedapppp..bagi kawan2 yg ingin mencuba..ini adalah resepinya..dan bg yg rasa2 nak order2 pun boleh juga..bolehlah sms/kol ros ya..tq..Jom kita tgk resepinya ya..

KUIH TAKO
BAHAGIAN BAWAH
sengkuang cina
1 cawan tepung jangung (diayak)
11/2 cawan gula pasir
6 cawan air
pewarna hijau

BAHAGIAN ATAS
1 cawan tepung jagung (diayak)
6/7 cawan santan segera yang dilarut bersama air
sedikit garam

CARA MEMBUAT
1. Buat acuan dari daun pandan macam bentuk sampan(kalau takda daun pandan pun takpa..guan acuan mcm ros guna tuh ya..)
2.Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun yang telah tersedia sengkuang dipotong kecil.
3. Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun.
4. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang

(sumber lailakamilia)