23 April 2010




Salam kawan2, baru2 nie ros ada search2 nak wat kek tepung beras..almaklumlah tepung beras tu dok bertapuk jerk kat dalam bekas tu..takut expired jerk..jadi ros pun godeh2 ler..jumpa ler satu resepi ni kat MYR dari saudara dinnie..tapi ros ada olah sikit resepi tersebut dimana ros letak filling mango tu kat dalam kek, apa2pun cik dinnie..terima kasih ye..sebab sudi share resepi asalnya dengan kita semua..jadi kita layan jerk la gambar kek yang dahros buat tu dan resepinya..jika kawan2 nak resepi asal dinnie bolehlah ke MYR..

Kek Tepung Beras Filling Mango Coklat Chips/Urai

Bahan-bahan

  • 1cwn gula halus
  • 1cwn majerin
  • 3 biji telur
  • 1 s/kecil esen vanilla
  • 1 cwn tepung beras
  • 1 cwn tepung kek blue key@tepung gandum (kalau guna tepung gandum,masukkan 1@ 2 sudu teh baking soda)
  • Fruit paste (mango secukupnya)
  • 1btl coklat urai ( utk hiasan )

Cara-cara

  1. 1) pukul gula n majerin/mentega sampai kembang
  2. 2) Masukkkan telur satu-persatu
  3. 3) Masukkan esen vanilla
  4. 4) Masukkan kedua-dua tepung sedikit demi sedikit. Setelah adunan sebati.masukkan setengah adunan ke dalam loyang dan barulah masukkan filling mango secukupnya. Selepas itu, lagi setengah adunan, masukkan semua sehingga menutupi semua filling mango tersebu
  5. selepas itu barulah coklat urai ditabur ke atas adunan
  6. Akhir sekali bakar adunan tersebut. setelah siap bolehlah dijamu kepada tetamu

1 ulasan:

DLatum berkata...

bestnya....

meleleh da air liur tgok gmbr...


tp kt sini xde tepung beras T__T