Ini adalah salah satu menu berbuka ros sekeluarga hari ni ya..erm apa lagi kuih tako lah ya..erm..sedapppp..bagi kawan2 yg ingin mencuba..ini adalah resepinya..dan bg yg rasa2 nak order2 pun boleh juga..bolehlah sms/kol ros ya..tq..Jom kita tgk resepinya ya..
KUIH TAKO
BAHAGIAN BAWAH
sengkuang cina1 cawan tepung jangung (diayak)
11/2 cawan gula pasir
6 cawan airpewarna hijau
BAHAGIAN ATAS
1 cawan tepung jagung (diayak)
6/7 cawan santan segera yang dilarut bersama airsedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Buat acuan dari daun pandan macam bentuk sampan(kalau takda daun pandan pun takpa..guan acuan mcm ros guna tuh ya..)2.Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun yang telah tersedia sengkuang dipotong kecil.
3. Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun.4. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang
(sumber lailakamilia)